phone+38 (044) 587 58 33
mail info@vityag1.com.ua
( багатоканальний)
Меню розділу

Популярі послуги

Кліенти

Відгуки

Для чого потрібні громадські організації



У наші дні існує величезна кількість громадських організацій. У чому полягає їх призначення, і на яких принципах будується їх діяльність?

1. Перша причина виникнення громадських об'єднань - випадкове, спонтанне спільне захоплення або заняття. Наприклад, жителі одного двору піклуються про бездомних тварин або забезпечують безпеку району шляхом добровільного патрулювання. Для вирішення таких проблем потрібні об'єднані зусилля - адже такі завдання по плечу тільки групі однодумців. Проте інтереси, які зачіпає ця проблема, загальні. З юридичної точки зору це індивідуальна проблема, хоча рішення бере на себе суспільство в особі деяких членів. Але коли мова йде про спонсорську підтримку, то все меценати та спонсори більше довіри відчувають по відношенню до офіційних об'єднанням і більш охоче виділяють кошти на юридично закріплені цілі співтовариства, що має розрахунковий рахунок і представницький офіс. У ній більш прозорі всі фінансові операції, діяльність більш контрольована і ясна для стороннього спостерігача. У цьому полягає перша підстава перевести союз з приватного формату в громадський.

2. Мінімізація податків - друга причина утворення громадських організацій. За своєю суттю та призначенням будь-яке суспільне об'єднання є некомерційним, що не орієнтованим в першу чергу на прибуток, а для зовсім інших цілей. Будь-яка дохідна діяльність такого об'єднання, згідно Податковому кодексу, не обкладається податками.

3. Відкриття аматорських клубів спортивної спрямованості. Отримати статус спортивної організації для клубу дозволяє також законодавство, яке передбачає фінансування спортивних об'єднань державою. Згідно з вимогами створення об'єднань на спортивній основі, вони зобов'язані функціонувати в статусі громадських.

4. Сьогодні потрібно практично обов'язкова реєстрація будь-якої суспільної організації у зв'язку з обширною системою обговорення і прийняття управлінських рішень на всіх рівнях. Боротьба з корупцією, вислів позиції по будь-якому питанню в ЗМІ також прямо пов'язане з офіційним статусом об'єднання.

5. Розширення прав різних організацій після прийняття Закону про права споживачів призвело також до популяризації громадської діяльності. Можливість і право контролю різних сфер обслуговування, виробництва товарів отримали самі різні громадські об'єднання у відповідь на зростаючу потребу суспільства.

Види громадських організацій

Згідно з «Законом про громадські об'єднання» України, сьогодні існують два види громадських організацій.

1. Організація, яка є союзом фізичних осіб на некомерційній і добровільній основі. Такі об'єднання мають право на самоврядування для досягнення поставлених цілей і завдань.

2. Організація - громадська спілка юридичних осіб, хоча її членами може бути також будь-яка фізична особа.

Очевидно, що найсуттєвіша відмінність громадської організації - об'єднання інтересів і зусиль усіх учасників. Але знову слід підкреслити, що метою такого об'єднання не може бути прибуток і прибутковість. Всі можливі потенційні блага розподіляються на благодійні цілі, для задоволення інтересів соціуму. Громадяни України можуть створювати об'єднання на основі творчих інтересів, а також вікових чи культурних, національних. Юридичні особи мають права створювати союзи для будь-яких цілей, передбачених Законом, а також для комерційних, згідно Господарським і Цивільним кодексами.

Заборона на створення громадських організацій поширюється на випадки, якщо спілки створюються з метою зміни конституційної системи і поділу території країни, загрозу національній безпеці, в екстремістських цілях, воєнізованих формувань і порушення прав людини. Створення подібних організацій переслідується судом.

Відкриття громадської організації в Києві

Всі громадські організації спочатку поділялися на загальнонаціональні, міжнародні та місцеві, відповідно до адміністративно-територіальним поділом. Сьогодні дана класифікація скасована, територіальних обмежень немає.

Бажаючі створити громадське об'єднання повинні здійснити ряд дій відповідно законодавчим нормам:
- Досягнення 18-річного віку для засновників, крім молодіжних об'єднань, заснувати які можуть громадяни з 15 років;
- Статус юридичної особи для організацій, які хочуть створити громадський союз;
- Наявність всіх необхідних документів, що підтверджують статус засновників;
- Облік в державному регістрі громадських організацій;
- Постановка на облік в податковому реєстрі як неприбуткового об'єднання, пенсійному фонді та центрах зайнятості.

Створення громадської організації - нескладний, але відповідальний процес, який допоможе легалізувати роботу неформального об'єднання і максимізувати корисний ефект на благо суспільства.