phone+38 (044) 587 58 33
mail info@vityag1.com.ua
( багатоканальний)
Меню розділу

Популярі послуги

Кліенти

Відгуки

В Україні введення автоматичного розподілу митних декларацій може стати реальністю



Боротьба проти корупції в Україні йде не перший рік, і на сьогоднішній день знаходиться в активній фазі. Апробуються різні методи, в тому числі технологічні інновації та нововведення. Яскравим прикладом таких дій є пропозиція Міністерства фінансів країни розподіляти митні декларації автоматично. Влада вважає, що це рішення стане панацеєю від будь-яких корупційних діянь недобросовісних службовців митниці. І обмежить або усунути можливість змови між ними і не чистими на руку підприємцями.

Секрет антикорупційної боротьби на митних терміналах

На думку Мінфіну цей секрет криється в зміні Порядку регулювання процесу оформлення товару на митному терміналі при проходженні обов'язкових митних формальностей. На чолі кута всіх змін варто новий метод розподілу декларацій між інспекторами - не залежить від людського фактора (тобто автоматичний).

Як позитивні наслідків прийняття подібних заходів вказується не тільки зниження рівня корупції, а й значне прискорення, і спрощення самої процедури оформлення ввозу-вивозу товару. Такий процес розподілу робіт гарантує рівне ставлення до всіх об'єктів, які перетинають кордон країни.

У теорії у службовців митних терміналів не буде можливості вплинути на розподіл між собою тих чи інших вантажів. Вони втратять можливість впливати на хід оформлення документації і розподіляти вантажі, що перетинають кордон на «свої», проходженню яких треба сприяти, і «чужі», оформляти які слід відповідно до букви закону.

Відповідно зацікавлені у «співпраці» з працівниками митниці комерційні структури втратять можливість заощадити на ввізні мита, шляхом незаконної домовленості з її співробітниками.

Початок покладено

На сьогоднішній день за планом антикорупційної боротьби, службовці УКРІНФОРМ (державної фіскальної служби) будуть здійснювати щоденний моніторинг запропонованої системи розподілу декларацій. Вони ж покликані контролювати і саму процедуру митного оформлення вантажів на терміналах. Це зроблено з метою запобігти порушенню режиму роботи митно-пропускних пунктів, які можуть виникнути через технологічних нововведень в розподілі робіт і автоматизації адресації декларації на товар того чи іншого інспектора.

Якщо моніторинг покаже позитивні зрушення в боротьбі з корупцією, які вкажуть на зниження рівня незаконного ввезення-вивезення товару або навмисного заниження ввізного його вартості, то найближчим часом можна буде очікувати, що і інші процедурні моменти будуть піддані автоматизації і почнуть працювати за оновленою схемою. Як приклад, можна навести реєстрацію фірми. У столиці України та інших містах - цей процес в недалекому майбутньому цілком може бути автоматизований.