phone+38 (044) 587 58 33
mail info@vityag1.com.ua
( багатоканальний)
Меню розділу

Популярі послуги

Кліенти

Відгуки

Як уникнути штрафів за порушення податкового кодексу



Усі фізичні особи-підприємці, що займаються виробництвом, наданням будь-яких послуг або реалізацією товарів, відповідно отримують прибуток від своєї справи. Відповідно до українського податковим законодавством підприємець повинен сплачувати до бюджету країни певні податки, які мають точні терміни перерахування, зазначені в Податковому кодексі.
 
Бувають випадки, що ФОП в силу яких-небудь причин затримує зазначений платіж або виробляє його в неповній мірі, що тягне за собою певну відповідальність - фінансову, адміністративну або кримінальну. Найбільш часто стосовно підприємця, який допустив порушення, застосовується накладення передбачених законодавством штрафних санкцій або пені. Контроль за дотриманням своєчасності та повноти перерахування покладено на податкові органи України. Фахівці служби зобов'язані оповістити підприємця, який допустив порушення випадково, навмисно або через незнання, про накладення передбачених санкцій за дане порушення. У такому випадку порушнику надсилається повідомлення-рішення, де чітко прописана сума, необхідна до сплати, і термін її виконання.
 
Відповідно до листа Державної фіксальной служби України № 22064/6 / 99-99-10-03-02-15 заборгованість повинна бути сплачена протягом 10 днів з дня отримання документа. Особами, які допустили податкове правопорушення, можуть вважатися не тільки ФОП, а також податкові агенти та відповідальні працівники контролюючих органів, дії або бездіяльності яких призвели до невиконання норм законодавства. Відносно підприємців дана норма застосовується лише до тих, чий рівень доходу не перевищує 20 млн грн на рік.
 
У разі повного погашення заборгованості, всі передбачені санкції мають бути скасовані протягом 10 днів. Ця норма не поширюється на випадки, коли ФОП протягом року повторює вищевказане правопорушення.
 
Останнім часом у світлі постійної зміни та оптимізації оподаткування України, багато підприємців не встигають осмислити і відстежити, що допускають будь-які порушення щодо сплати податків.
 
Для того, щоб такі незнання і невизначеність надалі не повторювалися, слід уважно стежити за змінами у податковому законодавстві та уберегти себе від накладення штрафних санкцій.