phone+38 (044) 587 58 33
mail info@vityag1.com.ua
( багатоканальний)
Меню розділу

Популярі послуги

Кліенти

Відгуки

Припинення дії трудового договору



Найбільш часто власник припиняє дію трудового договору профспілкового активіста через зменшення чисельності працюючого персоналу. Трудове право, яке гарантуватиме зайнятість, надає в таких випадках скороченому працівникові можливість оскаржити рішення керівника в суді. У багатьох ситуаціях на судових засіданнях з'ясовується, що звільнення трудящого, що входить до профспілки, входить в протиріччя з Кодексом законів про працю України.
Як свідчить закон, у власника за шістдесят діб з моменту виникнення процедури проведених заходів, виникає зобов'язання поставити постійно діючий виборний колегіальний орган первинної профспілкової організації до відома про всіх передбачуваних штатних змінах у виробничій структурі підприємства.

Якщо працівник стоїть на профспілковому обліку в організації, додатково до профкому направляється запит про подання колегіально прийнятого думки з приводу його звільнення. До запиту додаються проект наказу про можливе припинення трудового договору, документи, що підкріплюють необхідність звільнення. Члени профкому на своєму засіданні розглядають надійшли документи. Після розгляду, протягом семи робочих днів, вони виносять рішення про надання згоди роботодавцю на звільнення працівника або про відмову у відповідності з п. 10 ст. 247 КЗпП України. При необхідності проводяться між сторонами консультації для прийняття узгодженого думки. При цьому він має право його враховувати або проігнорувати, видавши без узгодження з профспілковою організацією наказ про його звільнення на підставі п.1 статті 40 КЗпП України.

Своє рішення він зобов'язаний виконати протягом місяця після отримання рішення виборного органу первинної профспілкової організації.
Питання ускладнюється, якщо член професійної спілки обраний зборами (конференцією) членів профспілки головою, заступником голови профкому, залишаючись на своєму робочому місці. Тоді роботодавець повинен вийти з клопотанням до вищестоящого профспілковий орган для отримання його згоди на припинення дії його трудового договору. Невиконання перерахованих умов дозволяє працівнику через суд поновитися на роботі.