phone+38 (044) 587 58 33
mail info@vityag1.com.ua
( багатоканальний)
Меню розділу

Популярі послуги

Кліенти

Відгуки

Як правильно скласти розписку?



Багато хто задається цим питанням, коли потрібно терміново вирішити грошове питання. Розписка, з одного боку, здається дуже простою справою, але, з іншого боку, при її складанні в більшості випадків виникають проблеми з її правильним складанням.

Розписка, навіть неграмотно складена з юридичної точки зору, все ж має значення при судовому розгляді.

Розписка - документ, що підтверджує зобов'язання позичальника повернути зазначену суму кредитору у встановлений термін. Цим документом встановлюється сам факт отримання позичальником грошової суми. За цивільним законодавством розписка є більш спрощеним видом договору про позику.
За розписці можуть бути передані не тільки грошові кошти, а й інші речі, які не заборонені в цивільному обороті.

У тексті розписки обов'язково зазначаються: прізвища, імена та по батькові сторін, паспортні дані позичальника і кредитора, підпис і розшифровка підпису, вказується сума позики в прописному варіанті і цифрами, обов'язково вказати термін повернення, можна поставити підписи свідків. Необхідно також враховувати в якій валюті видається позика і обов'язково зафіксувати це в розписці з обов'язковим зазначенням обмінного курсу іноземної валюти в гривні на момент повернення грошової суми. Також в якості гарантії можуть бути вказані розміри штрафу за пропуск строку внесення суми позики та відсотки нараховуються за прострочення.

Форма складання розписки визначена простій письмовій формою за цивільним законодавством. У письмовій формі простіше провести експертизу почерку в разі судового розгляду. Другим видом оформлення розписки є друкований варіант, але для нього бажано завірення у нотаріуса в присутності обох сторін. У цього виду є як свої переваги, так і недоліки. Нотаріус бере участь при підписанні розписки обома сторонами - це безсумнівний плюс такій формі, так як у випадку спору між позичальником і кредитором нотаріус підтверджує правоту однієї зі сторін без додаткових свідків.

До мінусів ж можна віднести лише додаткові витрати на послуги нотаріуса і час, витрачений на таке оформлення. В принципі розписка і без завірення нотаріусом має юридичне значення для цивільного чи кримінального судочинства. По суті завірення розписки є додатковим страхуванням ризику збитків кредитора, у разі порушення угоди, і не є обов'язковою умовою для виконання.